Bill Gates, cofondatorul Microsoft și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a făcut un anunț important: își va dona aproape întreaga avere, echivalentul a 99% din valoarea sa netă, în următorii 20 de ani. Decizia marchează o schimbare semnificativă față de planurile sale inițiale privind viitorul Fundației Gates, organizația pe care a fondat-o împreună cu fosta sa soție, Melinda, în urmă cu 25 de ani. Gates a declarat că până în anul 2045, fundația își va încheia activitatea, după ce va cheltui peste 200 de miliarde de dolari pentru cauze umanitare.
Motivul din spatele deciziei lui Bill Gates este simplu: vrea să se asigure că nu va fi cunoscut drept „omul care a murit bogat”. După ce a citit multe cărți, dar mai ales eseul „Evanghelia bogăției” scris de Andrew Carnegie în 1889, miliardarul a ajuns la concluzia că averea lui ar putea fi mult mai utilă dacă este folosită pentru binele comun.
„Există prea multe probleme urgente de rezolvat pentru ca eu să păstrez resurse care ar putea fi folosite pentru a ajuta oameni”, a scris el pe site-ul său, GatesNotes.
Anunțul vine într-un an simbolic pentru miliardar. 2025 marchează 25 de ani de la înființarea Fundației Gates, anul în care el va împlini 70 de ani, tatăl său ar fi împlinit 100, iar Microsoft împlinește 50 de ani.
Bill Gates are în prezent o avere estimată la 108 miliarde de dolari. Intenția sa este ca aproape toți acești bani să fie direcționați către Fundația Gates, care are ca scop salvarea și îmbunătățirea vieților din întreaga lume.
„În primii 25 de ani ai Fundației Gates – susținuți parțial de generozitatea lui Warren Buffett – am donat mai mult de 100 de miliarde de dolari. În următoarele două decenii, ne vom dubla contribuțiile”, a explicat Bill Gates.
El a adăugat că, deși suma exactă depinde de evoluția pieței și de inflație, se așteaptă ca fundația să cheltuiască peste 200 de miliarde de dolari până în 2045. Acești bani vor fi folosiți pentru a reduce decesele prevenibile ale mamelor și copiilor, pentru combaterea bolilor infecțioase și pentru a scoate milioane de oameni din sărăcie.
Un alt aspect important din anunțul făcut de Gates este decizia de a închide Fundația Gates pe 31 decembrie 2045. Aceasta este o schimbare față de planul original al lui Gates și Melinda, care prevedeau ca organizația să continue activitatea și după moartea lor.
„Am inclus o clauză în primul statut al fundației care prevedea ca organizația să funcționeze mult timp după moartea noastră. Dar în urmă cu câțiva ani am început să mă răzgândesc. Am realizat că obiectivele noastre pot fi atinse într-un interval de timp mai scurt”, a explicat miliardarul.
Bill Gates transmite că scopul Fundației Gates rămâne același: să ofere fiecărui om, indiferent de locul în care s-a născut, șansa la o viață mai bună. El recunoaște că acest progres global este posibil doar prin implicarea unei rețele vaste de oameni și instituții – de la cercetători care găsesc soluții inovatoare, până la companii, donatori, oameni din domeniul sănătății, organizații guvernamentale și nonguvernamentale care transformă aceste soluții în realitate. Bill Gates consideră că sprijinirea acestor eforturi este un privilegiu.
„Progresul depinde de atât de mulți oameni din întreaga lume: oameni de știință străluciți care descoperă noi soluții, companii private care dezvoltă instrumente și medicamente salvatoare, alți filantropi ale căror donații alimentează progresul, lucrători din sănătate care duc inovațiile acolo unde este nevoie de ele, guverne, ONG-uri și organizații internaționale care creează sisteme noi pentru a extinde soluțiile”, a explicat el.