Papa Leo al XIV-lea, primul papă american din istorie. Ce spunea despre Donald Trump înainte să preia tronul papal - Ego.ro

Papa Leo al XIV-lea, primul papă american din istorie. Ce spunea despre Donald Trump înainte să preia tronul papal

Papa Leo al XIV-lea, primul papă american din istorie. Ce spunea despre Donald Trump înainte să preia tronul papal

Papa Leo al XIV-lea, cunoscut anterior drept cardinalul Robert Prevost, a devenit primul papă american din istorie, dar comentariile sale anterioare despre politicile președintelui american Donald Trump au fost readuse în atenție la scurt timp după alegerea sa. Deși Trump l-a felicitat public și s-a declarat onorat de alegerea unui papă american, reacția sa ar putea deveni mai reținută în contextul declarațiilor trecute ale noului pontif, care a criticat dur măsurile luate de administrația Trump în ceea ce privește imigrația și retorica morală promovată de fostul președinte și de susținătorii săi.

O premieră istorică

După moartea Papei Francisc la vârsta de 88 de ani, luna trecută, Biserica Catolică a intrat în perioada de doliu canonic de nouă zile. În tot acest timp, întrebarea principală în rândul credincioșilor a fost cine îi va urma în scaunul pontifical. Răspunsul a venit în dimineața zilei de 8 mai, când conclavul cardinalilor a anunțat alegerea cardinalului Robert Prevost, în vârstă de 69 de ani, ca nou papă sub numele de Leo al XIV-lea.

Momentul este cu adevărat istoric, deoarece Prevost este primul papă american din istoria Bisericii Catolice. Acest lucru a stârnit reacții diverse în întreaga lume, dar și în Statele Unite, unde președintele Donald Trump s-a grăbit să-și exprime entuziasmul pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.

Trump, încântat de alegere

Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a scris:

„Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost, care tocmai a fost numit papă. Este o onoare deosebită să știm că el este primul papă american. Ce emoție și ce mare onoare pentru țara noastră. Aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc pe Papa Leo al XIV-lea. Va fi un moment foarte important!”

Reacția pozitivă a fost însă umbrită de reapariția în spațiul public a unor postări mai vechi ale lui Prevost, care se arată critic la adresa politicilor promovate de Trump în trecut, în special cele privind imigrația.

Comentarii controversate reapar online

În trecut, Papa Leo al XIV-lea a redistribuit pe Twitter (acum X) mai multe mesaje critice față de administrația Trump. Printre acestea se numără un tweet în care se face referire la deportarea unui rezident american, fost imigrant ilegal salvadorian, în timpul mandatului lui Trump.

„În timp ce Trump și Bukele folosesc Biroul Oval pentru deportarea ilegală a unui rezident american – cândva un salvadorian fără acte – acum episcop auxiliar în DC, Evelio întreabă: ‘Nu vedeți suferința? Nu vă tulbură conștiința? Cum puteți rămâne tăcuți?’”

De asemenea, Prevost a redistribuit o altă postare care condamna separarea copiilor de părinții lor la graniță:

„Nu există nimic creștin, american sau moral de apărat într-o politică care ia copiii de lângă părinții lor și îi depozitează în cuști. Aceasta se desfășoară în numele nostru, iar rușinea este a noastră, a tuturor.”

Critici și la adresa vicepreședintelui JD Vance

Noul papă nu s-a limitat doar la Donald Trump. Într-o altă postare redistribuită, acesta a vizat și actualul vicepreședinte american, JD Vance. Papa Leo al XIV-lea a distribuit un articol de opinie din National Catholic Reporter cu titlul: „JD Vance greșește: Iisus nu ne cere să ne ierarhizăm iubirea pentru ceilalți”. Articolul venea ca răspuns la o declarație făcută de Vance într-un interviu acordat postului Fox News în februarie.

„Există un concept creștin conform căruia îți iubești mai întâi familia, apoi vecinul, apoi comunitatea, apoi cetățenii, iar abia după aceea, restul lumii. Mulți dintre cei din extrema stângă au inversat complet această ordine”, a declarat pontiful.

Cariera religioasă a noului papă

Papa Leo al XIV-lea are o pregătire academică solidă, obținând un doctorat în drept canonic la Colegiul Pontifical Sfântul Toma de Aquino din Roma. În Peru, a slujit în diverse funcții: preot paroh, oficial diecezan, profesor de seminar și administrator. A fost numit episcop de Chiclayo în 2015 și a rămas în această funcție până în 2023, când a fost ridicat la rangul de cardinal.

A fost un colaborator apropiat al Papei Francisc, care l-a numit în două funcții importante în Vatican: administrator apostolic al diecezei Callao în 2020 și prefect al Dicasterului pentru Episcopi în 2023 – departamentul responsabil cu numirile episcopale la nivel mondial. Aceste roluri l-au pus într-o poziție favorabilă în cadrul conclavului care a avut loc săptămâna aceasta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Oana Roman, după divorț și pierderea mamei “Când ieși dintr-o relație care a fost atât de abuzivă și toxică precum a fost a mea, e foarte greu”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OSZAR »